Akademi Forum
Hem     |     Seminarier     |     Om Akademiforum     |     Kontakt     |     Anmälan     |     Länkar     |    

Byt till engelska   Byt till Svenska

Nyheter

Om Akademiforum
Akademiforum utvidgar successivt sin seminarie-serie. Du som är intresserad av att arrangera seminarier är välkommen att kontakta Akademiforum.
18 dec 2013
Läs mer...

 

Seminarium

 

Partners

mmklinikenlogologo_internetmedicin-2.jpg

                                      

Nationella Demensdagen 2012

Årets seminarium inleds med en översikt över de senaste kunskaperna om mekanismerna bakom Alzheimers sjukdom. Sommaren 2011 visade en forskargrupp att Alzheimers sjukdom kan överföras från en sjuk till en frisk nervcell. Upptäckten lär få betydelse för hur vi tänker oss framtida behandling.

 

Inom kulturvetenskaperna studerar man hur våra kulturella föreställningar påverkar vår syn på personer med demenssjukdom. Men vad kan vi i vården lära oss av detta? Docent Cecilia Åsberg, Linköpings Universitet, belyser närmare hur vi våra föreställningar och attityder kan formas, utan att vi alltid är medvetna om dem.

 

Den enkla kognitiva testningen är under ständig utveckling. Fortfarande gäller riktlinjerna från SoS där minimental-test och klock-test är de rekommenderade testen. Men området är under ständig utveckling. Fler test finns under utprovning och vi kommer att få ta del av nya data från två olika studier, från Värmland resp. Skåne. Dr. Ragnar Åstrand, Karlstad, kommer även att belysa de senaste rönen kring systematisk inhämtning av sjukhistorien i samband med demensutredning.

 

Bedömning av funktion och aktivitet är också en högt prioriterad åtgärd i riktlinjerna. Tyvärr finns det ingen nationellt accepterad metod för systematisk utvärdering av funktion och aktivitet. Utifrån en forskningsbaserad modell är sådan är på väg att utformas i den sydöstra sjukvårdsregionen och en första version av den kommer att visas.

 

Vår förhoppning är att dagen ska tjäna som en kunskaps- och inspirationsbrygga mellan forskningen och det kliniska arbetet i landets verksamheter. Genom att delta på 2012 års konferens får du möjlighet att ta del av och utveckla dig i några viktiga vårdområden kring demenssjukdomar.

Föreläsningsmaterial

Alla som deltar i nationella demensdagen får en binder med sammanfattningar av resp. föredrag samt de viktigaste power-point bilderna från presentationerna.

 

Innehåll 


 

Akademi Forum, Odengatan 48A, 2 tr ö.g., 113 51 Stockholm, Tel: 070 5717033, E-post: jan.marcusson@gmail.com, Web: www.akademiforum.se

© Copyright 2008

Webbdesign av Ports Studio